19.00-21.00 #hacktalk9: het einde van het internet

WTF?! Ja, je leest het goed: er komt een dag dat het internet het gewoon niet meer doet. Omdat het moedwillig stuk wordt gemaakt of omdat we iets over het hoofd hebben gezien dat tot nog toe geen probleem was, maar nu wel. Of we hebben het internet gewoon zo ingewikkeld gemaakt dat er iets mis gaat en we niet weten wat... Althans, dat denkt presentator Chris. Hij had 13 doemscenario's, waar tien internetexperts over stemden en in debat gingen. Volledig verslag volgt nog. Hier alvast de foto's.

Van links naar rechts:
- Hans van de Looy is onafhankelijk IT security expert, met 36 jaar ervaring bij verschillende bedrijven en is nu Unicorn.
- Edwin van Andel kennen we nog als jurylid van onze hack challenges Game of Toons en van Lord of the Things. Hij reist momenteel de hele wereld over als CEO van Zerocopter, een bedrijf dat top hackers levert.
- Mattijs van Ommeren, is security consultant bij het Finse bedrijf Nixu en kennen we als een van de organisatoren van het hackevent Alt-S.
- Victor Gevers is al bijna 20 jaar helpende hacker, met meer dan 5.000 Responsible Disclosures op zijn naam. Hij is voorzitter van GDI, Global Defense of the Internet, een stichting waar vrijwilligers lekken op internet opsporen en melden.
- Daan Archer is onafhankelijk blockchain deskundige en zorgde ervoor dat het debat werd vastgelegd met Bloktsj1, een off-line blockchain.
- Presentator Chris van 't Hof
- Frank Breedijk is Security Officer bijSchuberg Philis, een IT dienstverlener die 100% uptime belooft. Hij is ook de man achter de vulnerability scanner Seccubus.
- Michiel Steltman had al in 1987 een website en is sindien IT-er die door omstandigheden in de public affairs terecht is gekomen. Hij is nu directeur van DINL, Digitale Infrastructuur Nederland.
- Jeroen van der Ham is Security Researcher bij het Nationaal Cyber Security Center. Daarnaast is hij ook actief in de hacker scene, o.a. bij hackerspace Randomdata en SHA2017 en als docent bij de UvA heeft hij diverse responsible disclosures begeleid.
- Lousewies van der Laan zit in het bestuur van ICANN, the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, de organisatie die ervoor zorgt dat een internet adres naar de juiste computer verwijst.
- Rene van der Velde is onafhankelijk adviseur, die bedrijven en overheden helpt met dreigingsanalyses en strategieën om de boel draaiende te houden ten tijde van crises. Hij is ook voorzitter van de Stichting Nationaal Noodnet, die sinds 2012 eigenaar van de atoombunker van waaruit KPN allerlei speciale ‘last resort’ communicatienetwerken voor Nederland in de lucht hield (o.a. Nationaal Noodnet, backbone 112-centrales, Hare Majesteitsnet enz).
- Vanachter de schermen werden de beelden verzorgd door onze vaste VJ Pleun Gremmen.
- Speciaal voor deze laatste avond van het jaar: live muziek van Akim en zijn orgel

Ondanks de Halve Finale van het WK, was het met 140 bezoekers toch weer lekker druk. Eerst gaf Chris uitleg over hoe internet werkt, onder toezicht van de vier Grumpy Old Hackers Edwin, Victor, Mattijs en Hans. Daarna konden "verdedigers van het internet" Frank, Michiel, Jeroen en Lousewies vertellen hoe zij bijdragen aan het draaiend houden van internet en wat hun meest gevreesde rampscenario is. Rene was onze wild card, die weet wat je moet doen in tijden van grootschalige verstoringen.

Blockchain deskundige Daan Archer registreerde bij elke gast de opkomsttijd en naam en gooide die in het Bloktsj1 algoritme om zo voor elk een uniek genummerd blokje te maken. Omdat de blokjes uit een balk zijn gezaagd, kunnen ze niet vervangen worden. Net als bij Bitcoin, is zo elke transactie uniek en onveranderbaar. En dat alles zonder internet.

Wat te doen als het internet het niet meer doet? We presenteerden alternatieven: de gasten stemden met papieren emoji's en het publiek kon haar mening uiten via een echte oude telex uit de bunker van Rene.

We openden the Pirate Bay, Worms mediarchief voor illegale kopietjes van je favoriete films, boeken en games. De hackers van Hack42 hadden veel oude back-up tech meegenomen en links en rechts doken oude gameconsoles en PC op. We speelden ook Jeux de Cyber: deelnemers konden met waardeloze smartphones schuiven op Worms Ptanquemat, met Edwin zoals wel vaker bij Hack Talk als Judge. Vj Pleun ging over op de sheet projector en hield de score bij.

Onder muzikale begeleiding van the Analogue Anti Cyber Assembly speelden we een potje Jeux de Cyber. Jeroen van der Ham won het meest en ging naar huis met de prestigieuze cyber bokaal.

Ook deze aflevering van Hack Talk was weer gratis. Dat kon omdat we gesteund worden door organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: