19.00-21.00 #hacktalk8: Hack de Grid

Ons elektriciteitsnetwerk wordt een Smart Grid: geen grote centrales meer, maar een veelheid aan bronnen, waarbij energieconsumenten ook producenten worden en alles intelligent op elkaar wordt afgestemd en afgerekend. We moeten wel, om ons gebruik duurzaam te houden. Maar is het wel veilig? Wordt het slimme netwerk niet te complex?

Daarom in deze Hack Talk de oeroude vraag: hoe kan het stuk? We hebben historische voorbeelden van black outs door hackers, maar willen vooral naar de toekomst kijken. Hoe gaat zo'n smart grid werken? En wat moeten we met al die oude apparaten die eraan hangen? Veel ICS (Industrial Control Systems), SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition) en PLCs (Programmable Logic Controllers) in het netwerk zijn al 20 jaar oud en moeten nog eens 20 jaar mee... Aan tafel:

Mark Belloni Managing Director Energy Trade bij Eneco en actief als bestuurslid bij EDSN (Energy Data Services Nederland) en NEDU (de Vereniging Nederlandse EnergieDataUitwisseling). Met hem schetsen we het toekomstbeeld van het Smart Grid.
Willem Westerhof, adviseur, ethisch hacker en security engineer bij ITsec vertelt hoe je zonnepanelen kunt hacken.
Joeri Jungschlager is Data Security Specialist & Artist en laat zien hoe hij een auto via de wifi heeft gehackt en liet starten.
Ralph Moonen is Technical Director bij cyber security bedrijf Secura (voormalig Madison Gurkha en bekend van de Black Hat Sessions). Met zijn 20 jaar ervaring in security weet hij ook veel over kwetsbaarheden in SCADA en ICS.
Erwin Kooi is ICS/SCADA architect in het SCADA team van Alliander
Luisella ten Pierik, Chief Information Security Officer bij de Stedin Groep.
Johan Rambi is onafhankelijk cyber security adviseur in de energiewereld en bestuurslid van de European Energy Information Sharing and Analyses Centre,
Douwe Wielenga is projectleider bij de Raad voor de leefomgeving en Infrastructuur en schreef met zijn collega’s “Stroomvoorziening onder digitale spanning".

Meld je aan voor deze aflevering van Hack Talk Toegang is gratis. Dat kan omdat we gesteund worden door organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: