19.00-21.00 #hacktalk8: Hack de Grid

Ons elektriciteitsnetwerk wordt een Smart Grid: geen grote centrales meer, maar een veelheid aan bronnen, waarbij energieconsumenten ook producenten worden en alles intelligent op elkaar wordt afgestemd en afgerekend. We moeten wel, om ons gebruik duurzaam te houden. Maar is het wel veilig? Daarom in deze Hack Talk de oeroude vraag: hoe kan het stuk? We spraken met netbeheerders en hackers en kwamen tot de conclusie dat het smart grid weliswaar een groter attack surface geeft voor kwaadwillenden, maar tegelijkertijd meer mogelijkheden biedt om bij storingen delen autonoom te laten functioneren.

Foto: @OmaraNahar

Club Worm zat weer tot de nok toe vol toen de omineuze muziek van Howl Ensemble door de zaal galmde. In hun video "Cloud" zien we heftige kortsluitingen afgewisseld door stroomkring schema's en wolken. De 160 bezoeker lieten de heftige beelden en klanken 2.30 minuten lang gelaten over zich heenkomen toen ... "pats!" ... Totale stilte en duisternis. Onze technicus Robin had alles uitgezet. Presentator Chris liep met een lantaarn naar de praattafel en ging voorlezen uit "Black Out" van Marc Elsberg. Deze thriller laat zien wat er zou gebeuren als ons elektriciteitsnetwerk wordt gehackt. De vraag voor vandaag: is dit scenario realistisch of niet? Antwoord op deze vraag en een uitgebreid verslag van de avond volgen nog. Hier alvast de beste foto's van #hacktalk8:

Foto: @TabithaVogelaar

Luisella ten Pierik, Chief Information Security Officer bij de Stedin Groep

Foto: @Yafsec

Willem Westerhof, adviseur, ethisch hacker en security engineer bij ITsec vertelt hoe je zonnepanelen kunt hacken.

Foto: @TabithaVogelaar

Joeri Jungschlager is Data Security Specialist & Artist en laat zien hoe hij een auto via de wifi heeft gehackt en liet starten.

Foto: @TabithaVogelaar

We deden spontaan een item tussendoor. Jos Weyers was namelijk in the house en had net te horen gekregen dat hun grote plan met Beehive42 niet door gaat. Balen!

Foto: @TabithaVogelaar

Erwin Kooi is ICS/SCADA architect in het SCADA team van Alliander.Ralph Moonen is Technical Director bij cyber security bedrijf Secura (voormalig Madison Gurkha en bekend van de Black Hat Sessions). Met zijn 20 jaar ervaring in security weet hij ook veel over kwetsbaarheden in SCADA en ICS.

Foto: @dcypher_nl

Douwe Wielenga is projectleider bij de Raad voor de leefomgeving en Infrastructuur en schreef met zijn collega’s “Stroomvoorziening onder digitale spanning". Johan Rambi is onafhankelijk cyber security adviseur in de energiewereld en bestuurslid van de European Energy Information Sharing and Analyses Centre.

Toegang was gratis. Dat kan omdat we gesteund worden door organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: