15 juli 2022, 19.00-21.00 #hacktalk21: Going Global

Wat is er nu weer gehackt en gelekt? En waarom hebben we juist hackers nodig om dat op te lossen? Dit programma wordt aangeboden door DIVD, het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure, een vrijwilligersorganisatie die de hele wereld hackt om die veiliger te maken. Presentatie Chris van 't Hof en Lucinda Sterk. Het is hier terug te kijken, met de volgende items:

Onderzoekers van DIVD zoeken online naar nieuwe kwetsbaarheden, oftewel ZeroDays. Zoals de kwetsbaarheid in de beheersoftware van ITarian. Onderzoeker Hidde Smit vertelt hoe hij en zijn collega Wietse Boonstra te werk gingen om de kwetsbaarheid te ontdekken en onder de aandacht te krijgen van de leverancier.
Onderzoekers van DIVD scannen het hele internet ook op al bekende kwetsbaarheden. Zoals die in samenwerkingssoftware Confluence waar we dit blog over schreven. Onderzoeker Pepijn van der Stap was de caselead van dit onderzoek en vertelt wat er allemaal bij kwam kijken en hoe het ermee staat.
DIVD scant en meldt de hele wereld. Door taal- en cultuurbarieres wordt dat niet altijd goed begrepen. Eward Driehuis van CSIRT.global vertelt over zijn ambities in elk land een eigen DIVD chapter op te richten, te beginnen met de VS en UK.
We weten inmiddels dat je best ongevraagd mag scannen en melden op kwetsbarheden als je dat doet om het internet veiliger te maken. Tenminste, in Nederland. Kan dat ook in de rest van de wereld? Of worden onderzoekers daar net zo behandeld als cybercriminelen? Welk effect heeft de onlangs versoepelde hackwet in de Verenigde Staten? Prof. dr. mr. Jan Jaap Oerlemans, bijzonder hoogleraar Inlichtingen en Recht, Universiteit Utrecht praat ons bij. En wie goed oplet kan zijn kennis later testen tijdens een quiz over rechten van hackers wereldwijd.
Nog een paar nachtjes slapen en we gaan los op MCH2022. In de Flevopolder verreizen tenten, worden kilometers kabels getrokken en kratten club mate aangedragen. Ook DIVD is aanwezig op MCH2022. Jan Los is de burgemeester van het DIVD Village en vertelt wat we kunnen verwachten en we hebben live beelden van de oprichting van het kamp. Niels Beekhuis van Z-CERT is de drijvende kracht achter HacktheHealth op MCH.
En natuurlijk weer lekkere muziek van Bruno en Phillipp.

Hack Talk is een productie van DIVD, het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure. Toegang is gratis dankzij steun van organisaties die net als wij graag vrij onze kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: