#hacktalk20: DIVD Café

Goed nieuws: Hack Talk is overgenomen door DIVD, het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure. Vanaf nu bepalen de hackers van deze vrijwilligersorganisatie de inhoud, laten zij hun recente onderzoeken zien en bepalen we met de DIVD Academy wat interessante onderwerpen zijn. Wat blijft is toplocatie Worm, muziek van Bruno en Phillip en de beelden van VJ Pleun Gremmen. En presentator Chris van 't Hof, die inmiddels directeur DIVD is, dus eigenlijk verandert er niet zoveel. Of wel? Oordeel zelf en kijk de video hier terug.


Op 11 maart verscheen het boek "Hackers. De vrijheidstrijders van het internet" van journalist Gerard Janssen. We spraken met hem over de helden in zijn epos, maar ook over hoe moeilijk het was om hen te spreken en wat hij er zelf van heeft geleerd.


DIVD heeft de systemen van 35.000 stichtingen en goede doelen wereldwijd gescand op kwetsbaarheden en bevindingen aan hen gemeld. Aanleiding voor het onderzoek dat op 22 februari startte was de aanval op het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) waarbij de persoonlijke en vertrouwelijke gegevens van meer dan 515.000 "zeer kwetsbare" personen werden gestolen, doordat het Rode Kruis had nagelaten een kritieke beveiligingsupdate te installeren. DIVD wil met de meldingen andere hulporganisaties behoeden hiervoor. Case lead Tom Wolters geeft een update. We praten ook met Ralph Horn van het DIVD CSIRT over hoe meldingen overkomen op kwetsbare organisaties en wat ze daar iets mee moeten doen.


Nu Rusland Oekraine is binnengevallen en steeds meer ook een dreiging vormt voor de rest van de wereld, komt de vraag op: moeten we de Russen hacken? We gingen hierover in debat met Mister Cyberwar Don Eijndhoven en professor Cyber Operations Paul Ducheine van de Defence Academy. Omdat Chris hier zelf ook een mening over heeft, wordt het debat geleid door Lucinda Sterk, Head of Communications bij DIVD.


De DIVD Academy is van start gegaan om jongeren op een goede manier te leren hacken. Directeur Astrid Oosenbrug en enkele van de docenten geven een update over de programma's en wie mee kan doen, als leerling of als docent.


En natuurlijk weer lekkere muziek van Bruno en Phillipp.

Hack Talk is onafhankelijk en gratis dankzij steun van organisaties die net als wij graag vrij onze kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: