Tijdens de Hack Shop in de middag, gingen 32 hackers los op The Things Network, een open en crowdsourced Internet of Things data netwerk. Sinds 2015 is dit uitgegroeid tot een wereldwijde community van duizenden ontwerpers, die nu dekking verzorgen in 500 steden. Hier onze Rules of engagement
Voorafgaand aan de prijsuitreiking spraken we met drie experts over IoT toepassingen waar we mee in huis te maken hebben. Wesley Neelen kennen we nog als een van de winnaars van de hack challenge Game of Toons en heeft ook deze middag meegedaan aan Lord of the Things. Tijdens ons interview liet zien hoe hij de volledige controle over een smart home verkreeg door het centrale systeem (de controller) over te nemen. Hij vertelde hoe deze beveiligingsfouten op werden gelost in samenwerking met de leverancier. Lees in zijn blog hoe hij te werk ging.
Robert Heerekop vertelde over zijn cyber security thriller "Disrupted. When the Internet of Things takes over". In dit boek gaat het Europese mobiele netwerk plat vanwege het massale gebruik van gehypte slimme teddy. Een leerzaam rampscenario. Robert nam ook zijn TI99/4a mee. Dat is een van de eerste PCs, waarop ook presentator Chris voor het eerst leerde programmeren. In 1984 wel te verstaan: ultieme cyber vintage.
Jelte Jansen, Research Engineer bij SIDN vertelde over SPIN, Security for In-home Networks, een controller waarmee je zelf kunt beheren met welke IP-adressen je apparaten verbinden. Maakt jouw smart TV ongevraagd contact met Facebook? SPIN ziet het en je kunt het verkeer nog blokkeren ook. Jelte heeft zijn SPIN ook die middag aan het werk gezet bij Lord of the Things, maar zag geen ongebruikelijk verkeer. Er werd dus netjes gehackt.
Meet the Fellowship of the Things. Wienke Giezema (met zijn vinger in de slimme muizenval) en Johan Stokking hebben samen Things Network opgericht, een community die bouwt aan een wereldwijd sensor netwerk, gebaseerd op het LoRaWAN protocol. Deze avond krijgen ze te horen of het onze hackers is gelukt hun kindje te kraken. Ze werden hierin bijgestaan door juryleden Edwin van Andel, CEO van Zerocopter en Pieter Jansen, CEO van Cybersprint. Johan reikt de prijs uit voor de "Tech Lord", Edwin de "Fearsome Lord" en Pieter de "Wizz Lord" of The Things.
De studenten van de Hogeschool Leiden, vakgroep Forensische IT, kregen de prijs voor Most Techy Hack en mogen zich vanaf nu Tech Lord of the Things noemen. Johan Stokking, Tech Lead van The Things Network reikte de prijs uit.
Team Loney Toons van Dearbytes had, al binnen een uur, de meest gevaarlijke hack vertoond. Deze prijs werd uitgereikt door Edwin van Andel van Zerocopter. De jongens van The Things Network hadden het dezelfde middag nog gedicht, waardoor we die avond al konden vertellen wat het was. Lees het volledige verslag van Dearbytes. En ja, dit is diezelfde Wesley Neelen die eerder een item deed die avond over een andere hack en ook al bij Game of Toons had gewonnen - een echte serial winner!
Een ander team van Dearbytes ging naar huis met de prijs voor de Weirdest Hack en mogen zich nu Wizz Lord of the Things noemen. Pieter Jansen van Cybersprint reikte de prijs uit.
Ook deze editie werden gesteund door organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: