Alweer de laatste aflevering van dit seizoen : ( Dan doen we altijd iets bijzonders. Het thema is dit keer ... geen thema. Iedereen kon namelijk zelf een item indienen, oftewel crowd sourced, wat heeft geleid tot dit rijke en onsamenhangende programma dat behoorlijk uitliep. Tot 22.22 maarliefst. Foto's zijn weer van Tabitha.
CISO, SIEM, SOC ... WTF? RTFM! In cyber security is er nogal wat onbegrijpelijk jargon. Cyberveilig Nederland, de brancheorganisatie van Nederlandse cyber security bedrijven, heeft daarom vanuit de Cyber Security Alliantie een woordenboek gemaakt. Samen met directeur Petra Oldengarm legden we de eerste resultaten voor aan het publiek. Uiteraard struikelden ze over het woord 'cyber' en de definitie van 'hacker', die vervolgens werd aangepast. De rest viel wel in de smaak. Het woordenboek kun je inmiddels gratis downloaden.
Wido Potters over Abuse.io, een open source platform waarmee je misbruik, zoals spam en botnets in je netwerk, kunt rapporteren, analyseren en delen.
Tegenwoordig heeft bijna elke website HTTPS, oftewel een echtheid certificaat. Sinds de hack van Diginotar ontstond de behoefte om eenvoudig te zien of een Certificate Authority geen frauduleuze certificaten signeert. Tegenwoordig maken Certificate Authorities alle certificaten die gesigneerd worden openbaar door middel van Certificate Transparency Logs. Dit is voor Rik van Duijn en Leandro Velasco van KPN Security een interessante bron, vol interessant treath intel...
Kees Neggers is een van de sleutelfiguren die het internet groot hebben gemaakt, vanuit organisaties als Surfnet, AMS-IX, RARE/TERENA, RIPE NCC, ISOC en ISOC.nl. Hij staat daarom ook als 'pioneer' in The Internet Hall of Fame. Maar, hoe mooi internet ook is, er gaat ook veel mis omdat het niet ontworpen was voor wat we er nu mee doen. We vieren met Kees niet alleen dat het internet nu al 50 jaar bestaat, maar ook dat hij onze 100e gast aan tafel is bij Hack Talk! Dat doen we uiteraard met met flinke pompende beats van onze DJ RK9 en prachtige ballonnen van VJ Pleun.
Cyberstalking is erg naar en slachtoffers durven er meestal niet over te spreken in het openbaar. Saskia wel. Ze vertelt haar verhaal om anderen die er ook last van hebben te helpen er iets tegen te doen.
"Malware: Symptoms of Viral Infection" is een tentoonstelling die 5 juli van start ging in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Het gaat over de geschiedenis en evolutie van het computervirus en we spraken hierover met Hoofd Programma Flora van Gaalen.
Niemand weet wie er ooit mee is begonnen, maar iedereen heeft het erover. Er gaat ook geen cyber security congres voorbij of je ziet ze wel: virtual boxes. Essentieel voor je netwerk. We spraken hierover met Edwin van Andel, CEO van Zerocopter. Erg technisch? Welnee, kijk maar naar de foto's van de sprekers hierboven. De meesten hebben ook een virtual box. Edwin zelf ook.
Finalhack.py is een hack challenge van de Hogeschool Rotterdam. Vier teams hebben een prototype security applicatie gemaakt en gepresenteerd. We spraken hierover met hun docenten Alex Scherphof en Diederik de Vries en de studenten zelf natuurlijk.
Tijdens Hack Talk maakten we bekend welke teams het beste prototype heeft gemaakt, erin is geslaagd anderen aan te vallen en zich het best heeft verdedigd. Hier de nummer 2: team H.U.T.S., oftewel Hackers United to Succeed. Zij presenteerden hun Wifi Black Box.
En de nr 1, zowel als Red team, Bleu team en het beste prototype: Room39. Zij presenteerden hun Bug Bot.
In deze crowd sourced editie wilde ik zelf natuurlijk ook nog een onderwerpje kwijt. Terwijl de ene helft zat te knikkenbollen en de andere helft al aan de bar hing omdat we meer dan een uur waren uitgelopen, presenteerde ik mijn universele taal voor alle mensen en machines: Tagology.
Dat was het dan voor dit jaar. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Toegang was het hele seizoen gratis. Dat kon dankzij steun van drie organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: