19.00-21.00 #hacktalk11: hacksters

Hackers zijn bijna altijd mannen. Hack Talk presentator Chris vindt dat raar, want als iedereen informatie technologie gebruikt, waarom zou slechts een helft van de bevolking over de beveiliging gaan? En het is een gemiste kans. We hebben meer IT-security mensen nodig en vooral ook meer verschillende experts. Helemaal raar is dat Nederland van heel Europa nog de minste vrouwen in IT heeft. Hoe kan dat? Gelukkig zijn er ook dames die IT maken, breken en bespreken. Daarom hadden deze avond alleen vrouwen aan tafel. Nou ja, een man dan: hij mocht het Roze Slot in ontvangst nemen als het cybersecurity bedrijf met relatief de meeste technische vrouwen. Omdat presentator Chris ook maar gewoon een man is, deden we een kettinginterview: telkens een eraf en een erbij, zodat de dames ook elkaar konden interviewen. Verslag volgt nog, hier alvast de foto's.


Foto: Tabitha

De eerste ronde ging over de maaksters. Aan tafel: Janneke van den Brand Agile Test Coach bij Bartosz ICT en actief op hacker events en Antoinette Hodes, Security Expert EMEA bij Check Point Software Technologies, met 20 jaar IT ervaring, m.n. als Security Engineer.


Foto: Tabitha

Over naar de brekers. Exit Janneke, enter Sanne Maasakkers Cyber security expert en Ethical hacker bij Fox-IT.


Foto: @Ellyleijen

En nog een breekster. Exit Antoinette, enter Saskia Hoogma Ton, malwareanalyst bij Tesorion


Foto: Tabitha

Na de pauze krijgen we de vrouwen met macht in cyber security: de CISO's, oftewel Chief Information Security Officers. Als inleiding een gedachte-experiment met alle cliche's op tafel. Mannen in IT denken hiërarchisch en zolang ze elk zijn ding kunnen doen, werkt alles prima. Vrouwen zien organisaties meer als een netwerk, in termen van relaties. En wie blijken er op de knooppunten te zitten? Juist: vrouwen. OK, voor wie toch liever in hiërarchieën denkt: hier alle kopstukken die in actie komen op het moment dat Nederland in een zware cyber crisis zou belanden. Juist: ook allemaal vrouwen.


Foto: Tabitha

De CISO's aan tafel zijn Cynthia Schouten Chief Information Security Officer bij Cybersprint en al 18 jaar werkzaam in IT security, en Jessica Conquet Global IT Security Officer bij ABN AMRO Clearing Bank, meer dan 20 jaar in de informatie beveiliging en voorzitster van PvIB, het Platform voor Informatie Beveiliging.


Foto: @itcampusrdam

Van de positie van machtige vrouwen binnen een organisatie, naar een breder perspectief van vrouwen in IT. Exit Cynthia, enter Petra Oldengarm is directeur Cyberveilig Nederland, de brancheorganisatie voor cyber security bedrijven. Zelf zit ze al 20 jaar in de sector.


Foto: @okoeroo

Tot slot, het Roze Slot, de prijs voor het Nederlandse Cybersecurity bedrijf dat relatief de meeste vrouwen in dienst heeft. Uitgebreid verlag volgt nog.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Heb je suggesties voor ons programma? Mail ons. Toegang is gratis. Dat kan omdat we gesteund worden door organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: