19.00-21.00 #hacktalk10: Cyberboefjes

Jongeren vinden hacken wel cool en steeds meer willen het leren. Dat is mooi, zolang ze die skills maar inzetten om het internet veiliger te maken. Helaas gaat het ook wel eens mis. Vorig jaar spraken we hierover tijdens "Hack Talk 4: Next Gen Hackers". Deze aflevering pakken we door. Op het podium hebben we drie veroordeelden die komen vertellen wat ze gedaan hebben, om zo andere te laten leren van hun fouten. We praten ook met de politie, reclassering en criminologen over cybercrime en het reclasseringsprogramma Hack Right. En met de Guild of Grumpy Old Hackers, want die hebben zo hun eigen oordeel over cyberboefjes...

Criminologen Wytske van der Wagen (Erasmus Universiteit) en Elina van 't Zand-Kurtovic (Universiteit Leiden) over cyber crime, cyborg crime, daderprofielen en de gevolgen van een veroordeling.
Floor Jansen van Team High Tech Crime van de Nederlandse politie is projectleider van Hack Right, een programma om jonge cyberboefjes via een alternatief taakstraf op het goede pad te krijgen. Ton Starrenburg van Reclassering heeft enkele cyberboefjes onder zijn hoede en vertelt over zijn ervaringen met hen.
Drie jongens die veroordeeld zijn voor computervredebreuk. Wat hebben ze gedaan? Wat doen ze om het weer goed te maken? En wat zijn hun ervaringen met het programma Hack Right?
Joel Aviad Ossi, alias WebSec, werd opgepakt en veroordeeld voor computervredebreuk. Hoe gaat het nu met hem? Rickey Gevers hielp als forensisch onderzoeker bij de opsporing. Hoe ging hij te werk?
Ook deze avond worden we weer bijgestaan door de Guild of Grumpy Old Hackers die regelmatig jonge cyberboefjes vermanend toe spreken, zowel on als off line. V.l.n.r.: Hans van de Looy, onafhankelijk IT security expert, met 36 jaar ervaring bij verschillende bedrijven, Edwin van Andel, CEO van Zerocopter, Mattijs van Ommeren, security consultant bij het Finse bedrijf Nixu en Victor Gevers, al 20 jaar helpende hacker. Zij geven het eindoordeel over de cyberboefjes.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Heb je suggesties voor ons programma? Mail ons. Toegang is gratis. Dat kan omdat we gesteund worden door organisaties die net als wij graag kennis delen over cyber security. Dus, met dank aan: